PO-Raad: “Onderwijs kan niet zonder glasvezel”

In: Buitengebied, Glasvezel

PO-Raad: “Onderwijs kan niet zonder glasvezel”

Veel leerlingen in het primair onderwijs zullen de dupe worden van gebrekkig internet op school. Dat blijkt uit onderzoek van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Op dit moment heeft 59 procent van de basisscholen in Nederland geen glasvezelverbinding. Dit zijn meer dan 4.000 scholen. Hierdoor moeten de voornamelijk plattelandsscholen gebruik maken van een slechter netwerk. Enkele honderden scholen geven zelfs aan dat zij nog internetten via de telefoonlijn.

Volgens de PO-raad heeft het gebrek aan goed internet grote gevolgen. Zo kunnen kinderen niet profiteren van modern en uitdagend onderwijs, doordat zij geen gebruik kunnen maken van online lesmateriaal. Deze lesmethodes zijn vaak op maat gemaakt, precies afgestemd op het niveau van het kind. Hier hebben veel leerlingen baat bij. De raad pleit ervoor dat alle basisscholen zo snel mogelijk geld moeten krijgen om glasvezelverbinding aan te schaffen.

"Lesgeven zonder internet is net zoiets als vroeger lesgeven zonder boeken en schoolbord", zegt Erika Sprang, directeur van basisschool 't Jonkertje in Jonkersvaart, een buurtschap in Groningen. Zoals zoveel scholen is ook 't Jonkertje vanwege de digiborden en het online lesmateriaal sterk afhankelijk van een goede en snelle verbinding. Sprang staat volledig achter het pleidooi van de PO-Raad. Op dit moment heeft 59 procent van de basisscholen een andere, tragere verbinding.

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat 1 op 13 scholen geen wifi-netwerk heeft. Vaak is door het ontbreken van meerdere acces points het signaal niet toereikend voor de hele school. En aangezien in de nieuwe onderwijsconcepten vaak de iPad centraal staat is een goed functionerende wifi-omgeving ook een must voor het kunnen geven van goed onderwijs.

Heeft uw school geen beschikking tot glasvezelinternet? Breedband Friesland helpt u verder! Wanneer gemeente, school, lokale gemeenschap en Breedband Friesland slim samenwerken kan in veel gevallen glasvezel worden gerealiseerd. Neem contact met ons op via 085 – 485 93 82 of gebruik het contactformulier.

 


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check